Crònica del ple del mes de juliol: ni sortim de la FMC, ni traiem el trànsit del carrer Jardí

Últim Ple abans de la parada d'estiu amb una calor inusual a la sala però aquesta vegada pel clima exterior i no pas per les picabaralles internes. Un ple ràpid i sense masses incomoditats per l'equip de govern però decebedor per a nosaltres que no hem vist prosperada cap moció presentada.

Una part del ple servia per solucionar certs errors o manques de meticulositat del passat. La cessió del terreny del CAP al Institut Català de la Salut o l'aplanament dels recursos formulats per operadores telefonia mòbil. Un altre cas és el Pla Especial de la Fassina, on un cop més s'actua en cassos concrets degut a la manca de planificació en l'ordenació urbanística dels diversos governs municipals. Com ja hem reiterat molts cops, urbanísticament parlant Artés es basa en una normes subsidiàries de l'any 87 i que estan del tot desfasades i que en cap cas responen a les nostres necessitats com a poble. El que realment ens fa falta és la revisió general del planejament, un POUM. Si s'hagués entomat aquest afer fa uns anys enredera ja no faria falta aquest Pla Especial ni la suspensió de les llicències del nucli antic del ple passat.

Un cop més en aquest consistori hem votat una moció a favor del dret a decidir del poble de Catalunya i en suport a la consulta del 9 de novembre. S'ha recordat des del nostre grup que només afecta a una part dels Països Catalans, que és la nostra nació completa.

Un altre part del Ple ha servit per aprovar unànimement certs aspectes més burocràtics que polítics. El Compte general 2013 on ja havíem votat el provisional i donar com a festes locals el dilluns i el dimarts de festa major.

En aquest Ple nosaltres presentàvem dues mocions, que com ja hem dit no han prosperat. La proposta de moció per a la conversió del carrer Jardí en carrer de vianants, va ser votada en abstenció per CIU ja que no és una prioritat per ells i en contra per l'equip de govern perquè, de moment, només ho volen estudiar. Degut això el govern va presentar una moció succedània on només es comprometen a realitzar un estudi de viabilitat. La nostra abstenció en aquesta segona moció és degut a què si no fan un projecte aquest any això s'allargarà com a mínim dos anys més. Com diu la nostra moció aquesta conversió està plenament justificada i a més a més l'enquesta ciutadana de millora del Parc de Can Crusellas i l’estudi de mobilitat de la Diputació de Barcelona del 2005 ho certifiquen. Nosaltres no entenem com una cosa tan diàfana no es vulgui fer.

L'altra moció, relativa a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), fou votada en contra per la resta de partits. Aquesta demanava sortir de la FMC mentre no es resolgui judicialment el cas Mercuri, on 44 alcaldes hi estan involucrats pel sistema de remuneració en dietes. Per la nostra banda ja fa temps que demanem la fusió de l’ACM i FMC perquè entenem que no té cap sentit seguir doblant una estructura per a fer les mateixes funcions o que l’únic sentit és tenir el màxim de càrrecs electes cobrant dels seus municipis i tenint un segon sou d’una altra organització. 

Ja en el torn de precs i preguntes i després de les intervencions dels regidors de CiU sobre PaP, hidrants i pistes de tennis comença el nostre torn. Preocupats per l'aigua d'Artés des de fa molts anys per diferents aspectes, aquesta vegada demanem perquè les fonts del poble no van en ple estiu, tret d'algunes excepcions, i com tenim l'estudi de la viabilitat de la municipalització d'aquesta. Sembla més fàcil que acabi rajant la font de la Plaça Catalunya sense connexió a les canonades que la realització de l'estudi.

Sense deixar el fil de l'aigua, celebrem la publicació dels anàlisis de l’aigua d’Artés en la pàgina web del consistori però demanem que no es perdi dintre les notícies com ja passa en les indemnitzacions dels regidors. Alhora també demanem que tal i com es va aprovar, també es publiqui el protocol d’informació a la ciutadania.

D’altra banda també varem fer palès la preocupació envers la més que possible instal•lació d’un circuit de motocròs a la Vall de les Tàpies, en una zona de protecció especial pel seu alt valor natural i declarada d’alt risc d’incendis, ja que l’impacte mediambiental que aquesta activitat pot suposar és inqüestionable, principalment en forma de pols i soroll, afectant a la fauna i la flora de la zona.  També varem assenyalar que si bé es tracta del terme municipal de Calders, també és cert que es tracta d’una zona molt propera a nosaltres i on molts artesencs i artesenques gaudeixen d’aquest entorn natural. D’aquesta manera varem instar a l’equip de govern a preocupar-se activament de la qüestió, contactar amb diferents estaments com el propi ajuntament de Calders o el Consell Comarcal per així, evitar-ne la seva instal•lació.

Finalment també varem tenir present la gravíssima situació que esta patint el poble palestí davant una nova ofensiva militar per part de l’estat d’Israel. En aquest sentit varem recordar la moció de suport a la campanya internacional de boicot, desinversions i sancions (BDS) contra Israel, aprovada ara fa més d’un any. Així, varem preguntar sobre el seu compliment efectiu i també varem fer palès la necessitat d’intensificar aquesta campanya civil internacional en aquests greus moments, tal i com recomanen diverses organitzacions internacionals en defensa dels drets humans.

Podeu veure el ple complet gràcies a la gravació de TVArtés:

http://tvartes.cat/index.php/component/hdflvplayer/title/P20140717-006/id/136/page/1