Crònica del ple d'octubre: suport puntual de CiU per aprovar unes ordenances de mínims

El tema clau del Ple d'octubre eren, en principi, les Ordenances Fiscals. Des de la primera reunió se’ns va deixar molt clar que només parlarien de les modificacions d'ordenances que l'equip de govern havia posat sobre la taula. Per una banda entenem l’equip de govern, doncs si en els tres anys hem tingut posicions poc properes, segurament la situació s’hagués repetit aquest any. Però per l’altra, tampoc hem volgut entrar a discutir les molles del que nosaltres hauríem volgut, doncs com deia Ovidi volem el pa sencer. 

Aquestes han estat unes ordenances fiscals buides de contingut polític a les quals ens vam abstenir per la falta de debat, doncs com ja hem repetit moltes vegades, les ordenances han de ser una eina més per la transformació́ social. Així doncs, un altre any perdut per lluitar per un accés universal a la cultura i l'educació, per lluitar contra l'especulació urbanística i per caminar cap a una societat més sostenible. 

Vam aprofitar el ple per fer notar la falta d'interès polític per, com a mínim, fer algun pas en la direcció de i) fer real el recàrrec del 50% del IBI als pisos buits, ii) reclamar que l’església pagui IBI, iii) augmentar l'IAE a la mitjana comarcal i iv) aplicar criteris d’equitat en les taxes de les escoles municipals.

Cal destacar una de les primeres discussions tingudes amb l'equip de govern després de 3 anys referent al criteri d'equitat en les taxes escolars. Per part nostra vam voler clarificar que si els preus són diferenciats segons la capacitat econòmica dels usuaris, ajudarem a facilitar l’accés de les diferents capes socials a l'ensenyament no obligatori.

En el següent punt de l'ordre del dia, des de la CUP ens vam oposar a la modificació de crèdit que va plantejar l'equip de govern. Una modoficació que podria semblar una més de les que es fan al llarg de l'any, però que per nosaltres no ho era. Per això hi vam votar en contra, però que es va aprovar gràcies a l'abstenció de CiU.

El nostre vot negatiu es fonamenta en la nul•la informació rebuda per tal de fer unes obres (manteniment nau cultura) de 6000€, que ja estan fetes, a la nau que ara mateix ocupa la comissió de reis però que només està llogada per un any. Així doncs, ens preguntem si cal gastar-nos aquests diners en una nau que no és de l'Ajuntament i que ningú ens assegura que d'aqui mig any s'hagi d'abandonar. La falta d'explicacions sobre una operació poc transparent, així com el NO aprofitament dels diners corresponents a partides acordades en l'últim acord de pressupostos  (partides destinades a serveis socials, a participació ciutadana o a partides de promoció econòmica pel Projecte OMPLE) provocà la nostra negativa a la modificació de crèdit proposada per l'equip de govern.

En aquest ple des de la CUP varem presentar la moció contra la privatització del cànon de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a proposta de la Plataforma Aigua és Vida, i presentada conjuntament a altres pobles del país. L'objectiu de la mateixa no és més que fer força notar la força del municipalisme envers l’operació de la Generalitat i l’AMB, per reduir el dèficit de l’administració aquest any a canvi d’afavorir interessos privats (els de la multinacional Agbar-Suez), tot  endeutant el conjunt de la població per als propers anys. La moció va ser aprovada amb tan sols els nostres 3 vots favorables i l’abstenció de la resta de grups municipals.

Per altra banda, també es va presentar un assumpte sobrevingut al ple, malgrat que es tractava d’una proposta que havia arribat a l’ajuntament dos mesos abans... Es tractava de la ratificació de la modificació dels estatuts del Consorci de Residus arrel de l’acatament de la L27/2013 de Racionalización y Sostenibilidad de l’Administración Local. Nosaltres varem mostrar el nostre desacord en aquesta decisió del Consorci, i del Consell Comarcal, on s’ha renunciat a un model mancomunat per passar a ser un organisme públic adscrit només a l’Ajuntament de Manresa. Considerem que la decisió ha estat precipitada, ja que molts ens locals (com el nostre) varem presentar recurs al tribunal constitucional contra aquesta llei i a més estem enmig d’un procés que hauria de deixar les lleis espanyoles sense vigor ben aviat.

A banda també varem aprofitar per recordar que en aquest ajuntament també varem aprovar al ple del passat maig la Moció per la defensa dels governs locals als Països Catalans, on es rebutjada la L27/2013, no només amb el recurs d’inconstitucionalitat sinó també desobeint la seva aplicació.  En aquest sentit també varem demanar a l’equip de govern l’acompliment del acord 5è d’aquesta moció, on l’ajuntament es compromet a realitzar una campanya informativa i de conscienciació sobre les regressions democràtiques i en drets socials que suposen aquestes reformes al nostre municipi.

Amb tot, la ratificació de la modificació dels estatuts del Consorci de Residus es va aprovar per majoria absoluta (n’era requisit aquesta majoria qualificada) però amb 4 abstencions, les dels nostres regidors i l’Eli Carracedo.

Finalment, en el torn de precs i preguntes destacar el prec de CIU, i on nosaltres també varem donar-hi suport, per tal de crear una comissió de seguiment que vetlli per la realització, i per la posterior gestió, de les obres  “històriques” de portada d’aigües, les quals l’ACA ja ha anunciat que haurien de finalitzar en qüestió de mesos. Nosaltres a banda d’insistir en la necessitat d’aquesta comissió, també varem reiterar la necessitat de realitzar una visita “in-situ” a aquestes obres.

Un altre prec on també varem coincidir amb el grup municipal de CIU va ser en relació a la convocatòria del 9N. Volíem saber si l'Ajuntament incentivaria la participació d'alguna forma. Entretots va agafar força l'idea d'una declaració institucional que arribés casa per casa però se'n parlarà en una propera reunió.

Per altra banda vam demanar que s’intentés fer un esforç final per acabar el procés participatiu i l’execució de les obres del parc  amb un mínim d’informació pública. Ens hem trobat amb l’inici de les obres i hem trobat a faltar algun plafó informatiu que expliqués quines obres s’estan realitzant i l’origen o el procés per arribar a creure que aquestes són necessàries i positives. 

També varem tornar a preguntar per un parell d’estudis de viabilitat que l’equip de govern s’havia compromès a realitzar, ens referim al de municipalització del servei d’aigua i al de conversió del carrer Jardí en carrer de vianants. Ambdós estudis, per ara, ni tan sols han estat encarregats...

Finalment només esmentar que la regidora Eli Carracedo va anunciar que pel que fa a les seves regidories d’esports i joventut s’engegarien uns pressupostos de manera participativa. Per la nostra part ens sembla perfecte, però l’acord de pressupostos de 2014 parlava de treballar durant aquesta any de manera conjunta per decidir com podíem portar a terme uns pressupostos participatius. Durant aquest temps no se’ns ha informat de res fins ara, i la sensació és que a l’equip de govern cadascú treballa per la seva banda fins i tot pel que fa a pressupostos.

Un cop més podeu veure la retransmissió del ple feta per tvartes.cat:

http://tvartes.cat/index.php/component/hdflvplayer/title/P20141023-008/id/164/page/1