Crònica del ple del mes de desembre

El ple del mes de desembre va començar amb l’aprovació per unanimitat de la modificació provisional de les Normes de Planejament del Celler Cooperatiu. Igualment és va aprovar l’adhesió a l’ordenança tipus d’intervenció municipal ambiental. Entrant ja en matèria, va arribar el torn a l’aprovació per unanimitat d’una moció unitària contra la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa. Aquesta és una moció que apart d’estar en contra d’aquesta nova llei, mostra el suport al sistema d’immersió lingüística actual i a la comunitat educativa catalana. 

Després va tocar l’aprovació de  tres mocions presentades pel nostre grup. La primera va ser la moció per retirar la nomenclatura de la plaça dels Màrtirs, degut al seu origen clarament franquista, i on també es reclamava obrir un procés informatiu i divulgatiu on s’expliqués els motius de la retirada de la nomenclatura de la Plaça dels Màrtirs i on la gent pogués proposar i participar en l'elecció d’un nou nom per aquest cèntric emplaçament de la vila. Es va aprovar amb els vots del nostre grup i els del govern. El grup convergent va votar en blanc al•legant que no és necessari posar un nom a aquesta plaça. La següent moció va ser sobre la transparència dels comptes municipals. Degut als tant nombrosos casos de corrupció i per procurar eliminar la desconfiança amb la classe política, la moció proposa publicar al web de l’Ajuntament les retribucions i indemnitzacions econòmiques que perceben tots els regidors i càrrecs de confiança, i un informe trimestral de les despeses (dietes, telèfons mòbils, locomoció, ...). També s’aprovà tot i l’abstenció de CiU degut a que creuen que això implicaria un augment de feina per a l’administració. La darrera moció de la CUP estava relacionada amb l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics amb el conseqüent risc per al ésser humà, la fauna, la flora i tots els ecosistemes en general. La moció era per suspendre l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics emprats en l’actualitat pels serveis municipals (tant el servei de jardineria com la brigada municipal) i dur a terme pràctiques alternatives de jardineria entre d’altres acords. El grup de CiU va tornar a abstenir-se. En aquest cas va justificar que tenien dubtes sobre si hi ha alternatives al mercat per als herbicides agrotòxics i pel cost que aquesta alternativa podria suposar. Per tant es va tornar a aprovar la moció amb vuit vots a favor.

Després d’aquestes mocions, l’equip de govern va informar de que la Meritxell Bonastre serà la nova tècnica de suport a les regidories. Tot seguit va arribar el torn a la moció presentada pel grup convergent per crear una aportació adreçada a entitats artesenques que atenguin persones en situació de risc. La moció es presentava amb la clara i única intenció de dotar d’una aportació econòmica a l’entitat Càritas. El nostre grup va proposar que es quedés a sobre de la taula ja que havien hagut varis canvis a última hora i crèiem que era convenient parlar-ho amb calma per arribar a un consens. CiU decideix mantenir-la i, aleshores presentem una esmena al text per tal d'evitar parlant de subvencions directes, ja que aquestes, si son necessàries serien dins d'un conveni de col•laboració que nosaltres també creiem convenient. A més a més creiem que la funció que fa Càritas és una funció que ja està fent l’Ajuntament mitjançant els Serveis Socials, per tant creiem que el més adient és potenciar aquest servei municipal. També afegim que en breu s’hauran d’aprovar els pressupostos i tindrem una bona oportunitat per a potenciar l’ajuda a les famílies més necessitades i també es quan s’aprovarà l’import de les subvencions a les entitats. CiU insisteix en que el que ells volen és una aportació econòmica directa a l’entitat Càritas. A la fi la nostra esmena no s’aprova (vot en blanc de l’equip de govern i en contra de CiU), aprovant-se la moció inicial del grup convergent amb quatre abstencions (tres de la CUP i un de Progrés) i nou vots a favor. En tota aquesta qüestió, l’equip de govern només va informar de que en breu se’ns convocaria, als grups de la oposició, a una reunió amb Càritas per a realitzar el conveni de col•laboració.

Ja per finalitzar el ple, van arribar els precs i les preguntes. Els dos grups de l’oposició vam fer arribar a l’equip de govern varies qüestions. Les del grup de CiU van ser relacionades amb l’Eix, el cementiri, la il•luminació de la Plaça de Cal Mario, sobre el cost del calendari que s’ha repartit casa per casa i el partidisme del pamflet informatiu que l'ajuntament ha repartit. Les del nostre grup van ser sobre el concurs d’aparadors que vam proposar ja per aquest any, i degut a que no havíem tingut cap resposta per part de l’equip de govern, proposàvem aplaçar-lo per al proper any. Vam demanar també com estava el tema sobre el monument feixista (ens van respondre que ho tenien pendent). També volíem saber si hi havia hagut cap sol•licitud per a realitzar prospeccions mineres al nostre municipi, ja que potser es realitzen a municipis propers per a valorar si es pot extreure gas natural mitjançant un mètode molt agressiu pel medi, l'anomenat fracking. Finalment també vam proposar-nos per a realitzar una actualització més detallada de l'inventari dels espais i terrenys municipals, ja que després de varies sol•licituds, aquesta informació encara no se'ns ha facilitat, tot i la importància d'aquesta informació.