Crònica del ple del mes de febrer: fracking i les típiques enganxades entre el Govern i CiU

El que semblava que hauria de ser un ple força tranquil va acabar tacat per les “enganxades” entre l’equip de govern i el grup de Convergència i Unió. El darrer ple va començar tractant la remodelació de la plaça padró, que es farà durant aquest any. El projecte es va aprovar per unanimitat. Després es va aprovar per unanimitat la sol•licitud del PUOSC 2013-2016. Els projectes que s’han demanat són la remodelació de la Plaça Catalunya, acabar les obres del col•lector del Torrent, l’adequació del Centre Cívic, i manteniment general. A continuació es va aprovar el Projecte de millora de la connectivitat per als vianants del nucli antic amb 8 vots a favor i 4 en contra de CiU. Aquests vots en contra van ser deguts a que s’havia canviat l’antic PUOSC demanat per CiU.

La moció per declarar el terme municipal d’Artés lliure de fracking fou la única moció presentada al ple, la va presentar el nostre grup i fou aprovada per unanimitat. Podeu trobar més informació al respecte d'aquesta agressiva tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli del subsòl al següent enllaç.

Tot seguit es va votar l’adhesió a la Declaració de Sobirania de Catalunya, aprovada al Parlament el 23 de gener d’aquest any. L’adhesió es va aprovar amb 10 vots a favor i 2 abstencions. Les abstencions van ser de la CUP i va justificar el seu vot (un vot a favor i dos abstencions) com un si crític, en la mateixa línia del que la CUP ja va votar al Parlament de Catalunya, doncs trobem que la declaració és molt insuficient. Els aspectes que creu que haurien de sortir en la declaració són la negació a la Unió Europea, que s’inclogui el marc territorial dels Països Catalans, que el procés d’alliberament es basi en la participació ciutadana i que no es sotmeti a la legislació espanyola, apostant per la desobediència civil. 

El ple va continuar amb l’informe de tresoreria del quart trimestre del 2012, per part de l’Interventor. En resum va explicar que la gent que paga dins de termini segueix sent la mateixa, més o menys, però que la gent que paga fora de termini ara és molt menys. També va explicar que l’Ajuntament havia pagat els deutes a 72 dies i que preveia que pel 2013 es faria a uns 60 dies (recordar que legalment s’hauria de fer a 30 dies).

Seguidament es va tractar la liquidació de Contribucions Especials del carrer Verge de Fussimanya. Per aquesta obra l’Ajuntament ha pagat el 10 % de l’obra. CiU demana deixar-ho sobre la taula ja que consideren que amb les obres de la carretera de Sallent hi ha hagut un canvi de criteri i es dona un greuge comparatiu entre veïns, ja que el darrer cas no hi ha hagut un projecte d’urbanització, també diu que l’Ajuntament ha pagat les voreres d’aquest carrer. El govern diu que les obres de la carretera de Sallent ha estat una obra realitzada pels veïns que ho han pagat ells. Es va votar deixar-ho sobre la taula i no es va aprovar (només 5 afirmatius de CiU. Es va passar doncs, a votar aquesta liquidació i el resultat va ser un empat amb  5 vots a favor de l’equip de govern, 5 vots en contra del grup convergent i 3 abstencions de la CUP. Al donar-se un empat es va passar a una segona votació que va donar el mateix resultat i aleshores es va aprovar la liquidació degut al vot de qualitat de l’Alcalde (ja que en una segona votació val el doble).

En la següent votació CiU es va abstenir, per la modificació de preu públic de les colònies municipals. Els altres grups van votar a favor. CiU es va abstenir ja que creia que s’havien de fer en anglès. La Cup va comentar que entén que si el casal no és d’anglès es més fàcil contractar gent del poble i que si són pocs dies no dóna fruit. 

Finalment va arribar el moment dels precs i les preguntes. En aquest ple el grup de CiU va demanar que l’ajuntament doni al condol a la família del exalcalde d’Avinyó, l’equip de govern i la Cup i van estar d’acord. També va criticar que l’Ajuntament tingui una 2a càrrec de confiança a l’ombra, que fa feines de cultura. El govern va respondre que s’havia contractat a una persones per fer tasques puntuals de cultura, esperant a que arribés la Técnica de Cultura CiU es va queixar de que no havia estat informat d’això. La Cup va afegir que es podia haver avançat la contractació del Tècnic en comptes de contracta algú “a dit”. CiU va continuar amb les preguntes i fent un repàs de les factures va demanar explicacions per una factura de més de 2000 euros als Grallers d’Artés. El govern va respondre que ha estat una manera de donar diners a algunes entitats que van quedar fora de les subvencions. Aleshores va demanar que no hi hagin tractes diferents amb les entitats. També va criticar l’elecció de l’impremta que farà el programa de la fira, pel seu elevat cost. Després van demanar explicacions sobre les joguines recollides per Reis, ara abandonades a la Cruïlla. L’equip de govern els va respondre que les volen portar a la Creu Roja de Sallent i donar-ne algunes a l’Escola Bressol. La CUP va preguntar sobre la comissió ROM, i va ser resposta dient que aviat es farà una sessió amb els partits i les dues secretàries), també va demanar sobre el conveni amb Càritas . El capellà i l’assistenta social s’han coordinat per no duplicar usuaris. L’Ajuntament farà la repartició d’aliments que caduquin d’hora i Càritas dels aliments que més perduren. Amb aquest conveni es passarà a atendre a unes 67 famílies. Després va preguntar sobre la nova tècnica de serveis socials que s’ha de contractar. La resposta va ser que Avinyó farà la contractació i Artés signa un conveni amb ells i que s’espera que en 2 mesos estigui aquí. Finalment va comentar que havia sentit unes sortides muntades pels pares de 6è de l’Escola Dr. Ferrer s’havien finançat des de l’Ajuntament. Es va contestar que si aquests pares tenien el suport de l’Ampa si que rebran una subvenció municipal.