Crònica del ple del mes de febrer: PAHC, dret a decidir, gestió de l'aigua i l'escorxador.

El passat dijous 20 de febrer es celebrà el ple ordinari del mes de febrer. Un ple que com a novetat presentava la presència d'una càmera de vídeo, en el que era una prova per una futura retransmissió dels plens, tal i com demanàvem en una moció que vam presentar l'any passat. A més a més, el ple comptà amb més públic de l'habitual, amb la presència de membres de la PAHC Bages i de veïns del carrer Berga preocupats per les accions que de s'han portar a terme a l'antic escorxador.

El ple s'inicià amb la lectura de la moció per a la sanció dels immobles permanentment desocupats propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. La moció, impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, fou presentada per tots els grups municipals i llegida per la CUP que fou qui l'entrà al registre municipal. Tot i això, no érem nosaltres qui havíem de llegir-la, però el reglament amb què compta el ple, i amb el qual portem gairebé dos anys treballant per canviar, no deixà que fossin els membres de la PAHC qui defensessin la seva moció. La moció que, a més a més, també preveu elaborar i aprovar un Pla Municipal d’Habitatge que reclamem des del dia en què vam començar a formar part del consistori, fou aprovada per unanimitat.

Després d'aprovar l'inventari i una moció sobre la distribució del fons de cooperació local de Catalunya per l’exercici 2013 el ple va votar dues mocions impulsades per Artés per la Independència. La primera era un declaració institucional de l’AMI sobre la consulta que comptà amb 10 vots a favor i dues abstencions (M.A. Crusellas de PxA i P. Valiente de GUA). La segona, sobre el pacte del Bages pel dret a decidir, en canvi, es va aprovar per unanimitat.  

El següent punt, era l'aprovació i formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei 27/2013. Tot i la unanimitat de la votació, en aquest punt, a banda de fer esment al rebuig a la llei de racionalització de l'administració local aprovada pel govern espanyol on es comprometen les competències locals, també vam mostrar el nostre rebuig a l’avantprojecte de Llei de Governs Locals de Catalunya. Aquesta última llei s'està gestant al Parlament i no difereix molt de la llei espanyola doncs tendeix a l’eliminació de les administracions públiques menys controlables políticament tot fomentant la privatització de serveis bàsics. Des de la CUP creiem que cal anar molt més enllà del recurs. Considerem que cal desobeir activament aquesta llei i per tant no aplicar-ne les reformes.

A continuació la regidora d'hisenda va  defensar la modificació de la taxa sobre obertura d’activitats (passa de 400 a 200€ per locals de menys de 150 m2) on s’inclogué una esmena del govern per introduir una rebaixa extra del 50% al poble vell. La modificació fou aprovada amb el nostra suport i 4 abstencions de CiU. Una moció tècnica per aprovar el compte recaptació de l’organisme i multes va precedir l'aprovació de la moció en defensa del dret de les dones a decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs. Ambdues aprovades per unanimitat. 

Seguidament també s'aprovà la modificació de les bases generals, específiques i convocatòria de subvencions pel 2014 amb 8 vots a favors (govern i CUP) i 4 abstencions de CiU. Per acabar el ple i abans de passar al torn de precs i preguntes es va debatre la moció que vam entrar a registre el passat més d'octubre per reclamar una gestió pública de l’aigua. La moció, ha estat encallada per l'equip de govern doncs volia un informe jurídic per saber la viabilitat del procés de municipalització dels serveis municipals actualment sota concessió. Un cop arribat l'informe, aquest no diu pas que, tot i la llei aprovada pel govern espanyol i comentada en un dels punts anteriors, la remunicipalització de serveis sigui impossible. De fet, només cal que l'ajuntament tingui uns comptes sanejats, com Artés ja té, i presenti estudis on es demostri que la gestió municipal del servei sigui més econòmica que no pas la seva concessió. Així doncs, des de la CUP creiem que ha arribat el moment de fer el pas per tornar a tenir la gestió del servei d'aigua, un dret al qual tot ciutadà ha de tenir accés sense que ningú se n'hagi de lucrar. La moció però només va ser votada a favor pel nostre grup. Els altres grups van presentar una moció substitutòria on s'acordava encarregar un estudi econòmic, tècnic i jurídic sobre la viabilitat de procedir a la gestió directa del servei d’aigües. Un petit pas endavant al qual el ple va votar-hi a favor unànimement.

El torn de precs i preguntes va ser protagonitzat per la queixa de CiU en la gestió que ha fet l'equip de govern sobre les accions que s'han de dur a terme a l'antic escorxador. CiU va posar sobre la taula la instància presentada pels veïns que reclamaven ser partícips del procés on s'han de decidir quines activitats s'han de dur a terme al local, mentre que l'equip de govern defensa que ara mateix l'únic que es fa és adequar l'espai i que seran les entitats qui decidiran a què s'ha de dedicar l'espai. Des de la CUP veiem que potser l'equip de govern no ha dialogat o explicat prou bé el procés a seguir amb l'espai. Un procés que als pressupostos vam acordar que fos participatiu amb entitats i també veïns, amb la condició que la comissió de reis no restés a l’estacada. Aquest escenari ha donat peu al populisme de CiU que ha encès la flama que donà lloc a l'incendi que es veié al ple. CiU ha sembrat de dubtes i incerteses el procés, donant per fet coses que no s'han decidit i arribant al punt de voler convertir les reunions amb entitats en espais de pugna política.

Des de la CUP vam felicitar l'equip de govern per l'iniciativa de gravar el ple, així com per la rectificació en la data del carnestoltes (15 de març), evitant així la coincidència amb el d'Avinyó.

A continuació podeu veure la gravació íntegre del ple, gràcies a la feina de TV Artés: