La CUP vota a favor dels pressupostos presentats per l'any 2014

La CUP Artés ha donat suport als pressupostos per l'any 2014 que ha presentat el govern municipal. Aquest vot afirmatiu no ha estat però buit de contingut, doncs arguments per votar-hi en contra o per abstenir-nos tampoc ens en faltaven.

En primer lloc, podríem haver votat NO perquè entenem que aquests pressupostos podrien haver estat dotats de més ingressos si s'haguessin aprovat les ordenances fiscals, on un any més l'equip de govern va arronsar-se a l'hora de fer pagar a qui més té. Entenem que la societat està demanant un canvi de model on el que cal és repartir la riquesa en comptes del que s'està fent ara, on l’únic que repartim és el deute dels bancs. Crèiem necessària una revisió de tots aquells impostos o taxes com l'IAE, les plusvàlues, o l'ICIO (i que estan molt per sota de la mitjana comarcal) per fer pagar una mica més a qui més té i així engegar 4 o 5 projectes amb un format semblant a l’OMPLE on al final el beneficiat acaba sent el poble. Per això, de cara a l'any vinent caldrà plantejar el fet de que ordenances i pressupostos estiguin més lligats ja que un condiciona a l’altre.

D'altra banda podríem abstenir-nos perquè aquests no són els nostres pressupostos, no són els nostres projectes, i perquè entenem que aquests són uns pressupostos tècnics, amb pocs elements, a banda del canvi de model de recollida de residus, per fer canviar el rumb del municipi. No són els nostres pressupostos perquè nosaltres creiem #sísí en la municipalització dels serveis bàsics. Entenem que ara més que mai, ha de ser l’ajuntament qui tingui el control d’aquests serveis, sense haver de derivar excuses cap a tercers que s’estan enriquint a costa d’un servei bàsic que no hauria de servir per a treure'n benefici econòmic. La realitat ens demostra que seguir externalitzant els serveis no és la millor solució. Per exemple, el servei de jardineria que es va atorgar a una empresa de d’instal·lació de fanals no sembla que acabi de rutllar; el servei de neteja dels centres educatius es va adjudicar a una empresa que va fer una oferta molt a la baixa, però ara, no pot pagar als treballadors/es i l’Ajuntament poca cosa pot fer, sent els i les treballadores qui en surt perjudicat. Un tercer exemple el veiem avui mateix, amb l’augment d’un 11% de la tarifa d’electricitat, mentre les grans companyies elèctriques segueixen tenint beneficis milionaris. 

També ens haguéssim pogut abstenir perquè partim d’uns pressupostos de l’any 2013 on vam acordar amb una sèrie de punts, que si som francs, la majoria estan avançats, però l’acord era per complir-los completament durant l'any i això no ha succeït. Encara esperem ser coneixedors del cens d’immobles de l’església; encara esperem veure finalitzats els bancs d’articles neonatals i d’ajudes tècniques; encara esperem veure els patis oberts i les condicions d’ús dels espais esportius; encara esperem que es materialitzin les polítiques municipals d’habitatge (i l’acord amb Catalunya Caixa no ens serveix). Però fem un esforç d’empatia i entenem que pràcticament tots els punts dels acords s’han i s’estan treballant, i que per tant, no tardarem gaire temps a veure'ls realitzats. De fet, ahir mateix es va acabar de concretar la retirada del monument als caiguts. Anem 38 anys tard, però a la fi ens hem deslliurat d'aquest símbol franquista.

Però d'altra banda, i per finalitzar, també hem entès que podíem votar a aquests pressupostos. Egoistament, ens serveix per fer un pas més a l'hora de portar a terme les accions que dúiem al nostre programa electoral. Un programa realista on no anunciàvem piscines cobertes ni projectes que serveixin per a seguir malbaratant diner públic; al contrari, poc a poc estem plantejant un canvi de model, una transformació social per retornar a una democràcia real, on la transparència i el respecte per l’entorn en són eixos centrals. Una altra manera de fer política és possible, doncs fent propostes realistes, des de l’oposició també es pot ser constructiu.

A continuació enumerem les propostes pròpies que hem aportat en aquests pressupostos:

- Reforçament del projecte OMPLE

- Estudi de viabilitat de la Municipalització del servei de distribució d'aigua

- Augment dels plans locals d'ocupació (PILA) tots adreçant-los, també, a perfils més especialitzats.

- Augment de la transparència. Es publicaran les despeses realitzades dins la partida de “Protocol” i a les bases d'execució es fa constar 1) l'obligatorietat de realitzar una audiència pública per explicar al conjunt de la població el present pressupost i 2) una presentació trimestral de l'estat d'execució del pressupost.

- Creació de la partida “Projecte serveis a les persones” amb una dotació de 10.000€. Per la nostra part proposàvem la realització d'un projecte per atendre les persones amb dependència i les seves famílies, però entenem que ha de ser la nova tècnica de serveis socials que s'incorporarà en breu qui ha de d'acabar de decidir quin ha de ser el projecte a realitzar un cop fet l'anàlisi de la situació.

- Incloure a la partida de participació ciutadana l'estudi per a la realització d'uns pressupostos participatius de cara al 2015

I també aclariments i/o modificacions sobre propostes que ja presentava l'equip de govern :

- Compromís per a treballar el projecte de millora de l’escorxador de manera participativa, amb entitats i veïnat. Compromís perquè la comissió de reis no quedi a l’estacada.

- Compromís per tirar endavant un el model Porta a Porta per a la recollida de residus.

- Compromís per desenvolupar les millores del parc sorgides del procés participatiu que s'ha dut a terme.

Per tots aquests motius i després d'analitzar els pros i contres, l’assemblea de la CUP ha decidit votar a favor d'aquest pressupostos.