Porta a porta: dades per una aposta de futur

El passat mes de juliol es va publicar el Parlem-ne de CiU (especial Porta a Porta) i, com ja comença a ser habitual, trobem que presenta força inexactituds, aspectes mal explicats, o directament mentides, les quals voldríem rectificar o puntualitzar aportant una sèrie de dades.
 
CiU va presentar una moció per què la decisió d’optar per la recollida selectiva Porta a Porta es portés a consulta popular després de fer unes sessions informatives al poble. Des de la CUP vam voler consensuar la moció amb totes les forces polítiques, primer esmenant la moció de CiU i finalment presentant una nova moció. Ens sembla correcta la decisió de triar, però aquesta ha de ser entre diferents sistemes de recollida que assegurin resultats similars a l'hora de reciclar (l’actual recull tant sols un 23% aproximadament, i l’estudi d’implantació del Porta a Porta preveu un 70% de recollida com a mínim). 
 
Cal recordar que ja es va constituir un grup de  treball, amb representació de totes les forces polítiques, també de CiU i representants de l’empresa Ambiens (responsable de realitzar l’estudi de viabilitat). També s’han realitzat diverses sessions informatives sobre la recollida de residus amb la participació d’entitats, associacions de veïns i veïnes i la UBA.
 
En el “Parlem-ne” s’exposa el cas del Papiol, on no es va aconseguir posar en marxa el porta a porta. Sense saber-ne els detalls ni la casuística, va ser precisament CIU qui es va fer enrere a l'hora de la veritat [1]. Caldria remarcar però, que hi ha molts altres pobles que han tirat endavant el porta a porta, alguns dels quals amb alcaldies de CIU [2].
 
Pel què fa als contenidors que s’hauran d’habilitar per a edificis de més de 8 habitatges (ja que no és viable que cada pis posi els residus individualment a fora, per motius evidents), es va proposar posar-ne inicialment una quarantena, no pas més de 50, però revisables a la baixa ja que hi ha molts edificis amb habitatges buits i amb voreres prou  amples.
 
Els representants de CIU han assistit a les sessions de treball on s'han mostrat diferents estudis realitzats (el de l'empresa Ambiens i l'estudi sobre la viabilitat de la implantació realitzat prèviament per la Diputació de Barcelona) on es demostra que no hi ha motiu per incrementar la taxa d’escombraries, tot i ser un tipus de recollida amb uns costos d’estructura majors (es pagaria menys a l'abocador en concepte de tones de rebuig)
 
De fet, el que està clar és que donat l’increment constant del preu de la tona de rebuig, amb l’actual sistema de recollida amb contenidors, la taxa d’escombraries haurà d’incrementar-se sí o sí. Si es fa una cerca ràpida per internet es troben notícies com que Santpedor, que realitza el sistema de recollida selectiva Porta a Porta, i han reduït la taxa d’escombraries en un 10% [3]. Si es presta atenció a les taxes del Consell Comarcal de la Segarra, on es porta a terme el Porta a Porta a tota la comarca, la taxa és de 91,44 € [4]. A Artés paguem 104 € actualment.
 
El sistema actual sembla que no pot millorar els resultats de reciclatge; al Principat el topall màxim se situa en un 35% de reciclatge [5] i Artés no és ni podem pensar que en serà una excepció (i més si tenint en compte que el 2011 es va reciclar prop de la mitjana del Principat, mentre que el 2012 els resultats van ser lleugerament inferiors). Per contra el Porta a Porta se situa en uns nivells de reciclatge del 75% de mitjana.
 
En aquest tema, com en tants d’altres, la ideologia i la importància que es dóna a la gestió dels residus, i a la responsabilitat de tots i cadascú de nosaltresltres, acaben essent desencadenants.  Pensem que cal mirar endavant, i no cap enrere. Si als anys 80 llençàvem les escombraries a l’abocador del cementiri, als 90 vam començar a reciclar el vidre, al 2000 amb la resta de fraccions i la deixalleria; actualment, hem de fer un pas més en aquesta evolució, i apostar decididament per ser més responsables amb els residus que generem,  augmentant així el percentatge de reciclatge. 
 
Des de la CUP doncs, apostem clarament per reduir la nostra empremta ecològica.
 
Referències: