Crònica del ple del mes de novembre

El passat dijous 15 de novembre es celebrà el ple ordinari del mes de novembre. Aquest s'inicià amb la presa de possessió de la nova regidora de Progrés per Artés, l’Eli Carracedo, i que substitueix l'anterior regidor de cultura i joventut, l'Odonell Santos que renuncià en l'últim ple. Seguidament es van aprovar per unanimitat dos convenis amb el Consell Comarcal del Bages (un relatiu als transports públics i el sistema d’integració tarifari integrat i l’altre de Serveis Socials) i una moció presentada per l’equip de govern demanant la aplicació de l’IBI a les carreteres o autovies subjectes a peatges a l’ombra i que passin pel nostre municipi. Aquesta primera part del ple s'acabà amb l'aprovació, també per unanimitat, del plec de condicions i la convocatòria de licitació de bar del Centre Cívic. 

A continuació va arribar el torn de debatre la moció que va presentar la CUP per donar suport a les cooperatives. El grup de CiU es va abstenir tot expressant el seu desacord amb els acords de la moció, ja que no creuen que s’hagi de prioritzar a les empreses cooperatives per evitar la competència deslleial envers les altres empreses. L’equip de govern, en canvi, al•legant els mateixos motius hi va votar en contra i va presentar una moció substitutòria que deixava només en paraules buides de contingut i no en fets la moció que defensàvem des de la CUP. Així doncs, es votà aquesta nova moció, que en el fons era bàsicament igual que la presentada per la CUP però deixant de banda els acords on s'especificava quines són les accions que farà el govern per potenciar a les cooperatives. Una votació que comptà amb els vots a favor de CiU i l’equip de govern. Els regidors de la CUP hi vam votar en contra, doncs el que s'estava aprovant era una declaració buida de continguts, tot afegint el nostre malestar per l'actitud del govern, ja que sembla que últimament no hi ha manera de negociar-hi.

El següent punt a tractar va ser la moció que també vam presentar on es demanava la unificació de les dues associacions municipalistes a les quals l'ajuntament d'Artés paga quota per rebre'n assessorament. El fet és que les dues associacions (Associació Catalana de Municipis, ACM i Federació de Municipis de Catalunya, FMC) tenen una marcada orientació partidista tot i fer funcions molt similars. Per això en demanàvem la seva fusió, i que si no fos el cas, s’utilitzarien només els serveis d’una de les dues, així, l'ajuntament s'estalviaria pagar pels serveis de l’altra. La moció fou votada en contra tant per l'equip de govern com per CiU amb l'argument que tot i mostrar-se a favor de la seva fusió, ara com ara, les dues eren necessàries. Des de la CUP vam mostrar que aquestes no eren més que excuses partidistes per mantenir les quotes de poder en unes institucions que no estan exemptes de sospites de corrupció (*), que amb un assessorament en tenim més que suficient, i que amb aquesta mesura ens estalviaríem uns 1200€.

Per acabar el ple, es van debatre i aprovar tres assumptes sobrevinguts abans de passar als precs i preguntes. Així doncs, s'aprovà amb els vots de l'equip de govern i l'abstenció de la resta que els diners de les renúncies de les pagues dobles de s’utilitzin a Serveis Socials; també s'aprovà la modificació dels preus de les colònies d’hivern, amb l'abstenció de CiU que al•legà que no tenien els pressupostos de les colònies per poder valorar els preus. Des de la CUP vam votar-hi a favor però apuntant que en aquest cas, l’equip de govern estava sent contradictori amb la seva línia de gestió al no augmentar el preu de la taxa al•legant que era un volum baix de diners. El darrer assumpte sobrevingut fou l'aprovació obligada de la resolució del Consorci de residus en què deixa d'oferir el servei de recollida de la fracció orgànica degut a l'augment del servei de recollida porta a porta que s'està produint a la comarca.

Finalment al torn de precs i preguntes, el grup de CiU demanà sobre el pressupost i la procedència dels diners de les obres de la carretera de Sallent tot queixant-se de la manca d’informació al respecte. També van demanar si ja s’havien pagat les factures de les subvencions que faltaven per pagar (la resposta és que en falten dues), van proposar que el romanent de les subvencions es destinés a Càritas i van tornar a demanar (per quarta vegada) l’informe mortuori. Finalment, la seva darrera pregunta va ser per demanar informació sobre l’estat del cicle de teatre, a la qual la nova regidora va respondre que faltava per fer una obra i que per ara no tenia més informació.

Fent ús del nostre torn, vam recordar que hi ha unes bosses per reciclatge des de fa quatre anys encara per repartir i que potser caldria repensar la situació de certs contenidors de reciclatge al poble (la resposta va ser que el tema de les bosses s’està treballant des del Consell d’Infants i Escolar). També vam demanar com es plantejava la il•luminació nadalenca ara que s’havia reduït el consum de la il•luminació nocturna al poble (la resposta va ser que els llums s’estan substituint progressivament per LEDs) . Relacionat amb les festivitats que s'acosten vam proposar fer un concurs d’aparadors sostenibles per fomentar el consum responsable i local i l’estalvi medi ambiental. 

Per acabar, vam reclamar la manca de responsabilitats que assumeix la regidora d'educació, participació i benestar per la seva absència a diferents reunions i el poc poder de decisió mostrat fins ara. En aquest punt la regidora va demanar que fóssim més concrets, i al ser-ho, va defensar-se declarant que era degut al solapament d’horaris. L’equip de govern sortí en defensa de la regidora reclamant que ells tenen el poder de decidir el funcionament de les reunions i qui assisteix...  Per últim vam tornar a demanar quines eren les funcions de la tècnica de cultura i de la tècnica de suport a les regidories, mostrant el nostre rebuig a que les tasques de la tècnica de cultura les estigui fent una persona sense les qualificacions adients.